MYCSS

15 грудня 2013 р.

Робота мобільного телефону від акумулятора на 12v, емуляція "вічного" акумулятора

Постала задача реанімувати систему сповіщення про можливі витоки води за допомогою модуля GSM.
У розпорядженні у мене є старенький мій перший мобільний телефон, "Siemens C35i", він прекрасно підходить як термінал для GSM модуля - "Мастер Кіт ВМ8038".
Але є у "Siemens C35i" одна особливість, якщо використовувати зарядний пристрій телефону з вставленим акумулятором у телефон, то телефон зарядить акумулятор і відключить його заряджання і вже не включить заряджання доки не витягнути зарядку на певний час і знову підключити. У такому режимі телефон розрядить акумулятор і виключиться.

Вирішення такої проблеми є - взяти інший телефон, або автоматично розривати підключення зарядного пристрою через певний час.
Я використав інший шлях - емулював роботу вічного акумулятора, тобто використав потужний  акумулятор 7,2 А·Г на 12В і підключив його замість рідного акумулятора телефону.
Для цього розібрав старий акумулятор телефону, витягнув блок елементів, залишив корпус і плату керування.
Підключив до плати керування стабілізоване джерело напруги 3.3В отримане з 12В.
У якості стабілізатора використав LD1086V33 , особливості: корпус TO-220, сила струму до 1,5А, вхідна напруга до 30В, вихідна напруга фіксована 3.3В, технологія LDO (low drop) - з низьким падінням напруги на елементі.
Чому 3.3В, а не 3.6В відповідь проста - не було у наявності стабілізатора де швидко купити.
Розмістив на дні акумулятора металеву пластину як радіатор і до неї прикріпив стабілізатор.
Запаяв усі з'єднання, закріпив термічним клеєм пластину-радіатор та вихідні проводи.
Вставив адаптований акумулятор у телефон, і підключив до акумулятора 12В. 
Телефон ввімкнувся успішно і запрацював, при роботі радіатор трохи теплий. Заміряв силу струму, при розмові до 0.18А. Зараз знаходиться у режими тестування на час роботи.
Для того щоб GSM модуль не заряджав телефон, треба відкусити контакт на роз'ємі у GSM модулі Мастер Кіт ВМ8038.
Для того щоб на заряджався телефон відкусимо як на зображенні контакт роз'єму на платі BM8038.
 P.S.
Так як грався телефоном як хотів, різноманітні "прошивки", налаштування, іконки тощо. То після оновлень "прошивок", я так розумію, трохи збились калібровані значення для акумулятора, і він вхідну напругу у 3.3В аналізував як критично низьку і вимикав телефон сповіщаючи про розряджений акумулятор. А заряджений акумулятор показував як 25% заряду.
Тому я знайшов тему де обговорювали подібні питання, скористувавшись програмою "Siemens Sensors Tool v1.3" скоригував значення регістрів таким чином що тепер телефон визначає мої 3.3В як 50% заряду.

Надалі ця схема вже використана у публікації :
Датчик контролю протікання води та GSM модуль

P.S.S.
При сумісній роботі схеми було виявлено що інколи телефон вимикався з незрозумілих причин, вважаючи що це і з-за низької напруги 3.3V, я трохи допрацював схему, піднявши напругу на 0.6V за допомогою діода котрого було додано між керувальним виводом (ADJ (GND)) та мінусовим живленням. Також додав деяку обв'язку з конденсаторами на вході 1х50V, та виході 10x16V і 0,1х16. Подивимося на результат з часом.
Модифікація до 3,9V
 P.S 2017-03.
Схему замінено, на - Живлення мобільного телефону для GSM сповіщення від 12В з XL4015.

Немає коментарів:

Коли забув ти рідну мову, біднієш духом ти щодня...
When you forgot your native language you would become a poor at spirit every day ...

Д.Білоус / D.Bilous
Рабів до раю не пускають. Будь вільним!

ipv6 ready