MYCSS

20 березня 2017 р.

Контроль освітлення у туалетній кімнаті за допомогою ультразвукового сенсору, кнопка "Людина присутня"

Два роки тому я створив проект що контролює освітлення у туалетній кімнаті за допомогою ультразвукового сенсору.
Основа проекту ультразвуковий сенсор HC-SR04, котрий вимірює відстань, а програма аналізує умови і контролює вмикання або вимикання лампочки освітлення. Умови це: відкрити двері чи ні, присутня людина чи ні, і час. У схемі використано мікроконтролер PIC12F675.
Схема використовує "Green mode", це коли не потрібні компоненти вмикаються тільки за потребою. Так ультразвуковий модуль працює коли  в тому необхідність. Навіщо шукати чорну кішку у темній кімнаті, а особливо коли її там не має.
Цей проект був реально застосований у туалетній кімнаті і весь час, був у тестовому режимі. Але до нього так звикли усі члени сім'ї що без нього вже не дуже подобається використовувати звичайну кнопку вмикання вимикання світла.

 

Попередньо були відео публікації тестування роботи схеми.

Без лампи.
Та з лампою.
Моделювалось відкриття дверей та присутність об'єкту.

 

Зараз подано доопрацювання

Бо інколи, сенсор не "бачить" людину і сенсор вимикає освітлення. Тому до схеми додано, кнопку з вбудованим світлодіодом. Ця кнопка повинна використовуватися коли спрацьовує не правильне визначення об'єкту у приміщені. Натиснувши її, коли вона мигає червоним кольором, ми даємо знати що людина присутня. Цей стан відключить логіку визначення присутності до тої пори коки двері не відчиняться.
Для економії проводів, і використання поточного схемного рішення, сигнал TRIG використовується як на передачу так і прийом.
Світлодіод кнопки, зазвичай, не встигає засвітитися  тому що довжина імпульсу TRIG має коротку довжину, 10 мс, що потрібна тільки для запуску процесу вимірювання відстані модулем HC-SR04. Якщо треба засвітити світлодіод  треба просто збільшити час сигналу TRIG, а вимірювання заборонити.
Програмне рішення не реалізовано поки що.
Схема сенсора з додатковою кнопкою "людина присутня"

Корпус

Корпус створений з передньої частини заглушки системного блока комп'ютера.
Отвори для деталей.
Фіксація деталей клеєм
У зборі.
Встановлений сенсор
За період експлуатації з'ясовував що кахель у малому приміщені з паралельними стінами дуже негативно впливає на загальну роботу. За рахунок віддзеркалення.
Тому ультразвуковий сенсор встановлю обов'язково з вимушеним невеликим кутом встановлення.
Знайшов приблизну внутрішню схему модуля ультразвуковий сенсор HC-SR04:
Схема модуля ультразвуковий сенсор HC-SR04


Немає коментарів:

Коли забув ти рідну мову, біднієш духом ти щодня...
When you forgot your native language you would become a poor at spirit every day ...

Д.Білоус / D.Bilous
Рабів до раю не пускають. Будь вільним!

ipv6 ready