MYCSS

7 травня 2020 р.

Ремонт аудіоколонок персонального комп'ютера Genius та підключення через Bluetooth

З появою перших комп'ютерів у нашій сім'ї з'явилися і аудіоколонки, це були досить симпатичні та надійні - Genius (Key Syetems Corp.) SP-G16.
Так вони пропрацювали десь років з 17.

Аудіоколонки передня панель SP-G16
Аудіоколонки задня панель SP-G16
Але, якось мене повідомили що вони перестали працювати, і видали на ремонт. Розібравши я був дуже збентежений механічним вигоранням  частини плати де розміщувалися діоди що організовували діодній міст для випрямлення змінного струму у постійний.

Вигорання діодів на платі SP-G16
Замінивши чотири діоди, навісним монтажем, вирішив перерити плату на замикання і був здивований що замикання все є.
Вже грішив на мікросхему підсилювання BA5417, але вона була тут не причому. Причиною став КЕРАМІЧНИЙ конденсатор на 0.1 мкф який  вигорів і замикав всю схему.
Ось тут цікаве і небезпечне, схема постійно ввімкнена у мережу 230В, а вимикач на передній панелі просто вимикає звук, і живлення подається весь час. І це є небезпечно, так як може бути пожежа якщо схема погана.
У моєму випадку від пожежі зберіг трансформатор в який вбудовано запобіжний засіб термічний запобіжник, що спрацьовує одноразово за перевищенням сили струму або певної температури навколишнього середовища, у випадку трансформатора це обмотки.

Трансформатор з запобіжником
Розібрав трансформатор (за допомогою "кутової шліфувальної машинки" зняв металевий кожух) і  так я дістав запобіжник.

трансформатор розібраний
Видалив термічний запобіжник M33. Але за умов карантину не маю чим замінити, хоч і коштує він недорого. Тому зібрав трансформатор без нього. Але додав до схеми звичайний запобіжник 0.5А у мережі 230В, та запобіжник 2А у мережі 12В.
термічний запобіжник M33
Для зручності також було додано, кнопку вимикач по лінії 230В.
Аудіоколонки  SP-G16 з зовнішнім запобіжником та вимикачем 230В.

Відновленні Аудіоколонки  SP-G16, з зовнішнім модулем Bluetooth K330.
Як подальший етап відновлення був етап додавання можливості програвання через Bluetooth. Так я додав зовнішній модуль USB Bluetooth K330. Цей модуль може працювати у трьох режимах. Перемикач RX-TX перемикає режим прийом-передача. Два модулі можуть організувати простий аудіо подовжувач.

Немає коментарів:

Коли забув ти рідну мову, біднієш духом ти щодня...
When you forgot your native language you would become a poor at spirit every day ...

Д.Білоус / D.Bilous
Рабів до раю не пускають. Будь вільним!

ipv6 ready